Şangay ve Hong Kong’u karşılaştırmaya çalıştığım yazı dizisine bir de “Yaşam Maliyeti” alt başlığını ekleyip bu konuda da bir şeyler karalamak istedim. Her iki şehrin de kendine göre veya genel anlamda ucuz / normal / pahalı olan noktalarını elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.
Şangay’da yaşadığımız senelerde şehrin her sene bize daha pahalı geldiğini düşünüyorduk. Belki de ilk zamanlar Çin Yuanı’na göre çok daha iyi durumda olan Türk Lirası’nın geçen seneler içerisinde sürekli değer kaybetmesinin de (1 Ocak 2010’da 1TL yaklaşık 4.5RMB ederken, günümüzde aynı 1TL maalesef 0.2RMB edebiliyor…) verdiği psikolojik bir etki olabilir! Ne var ki, Hong Kong’a taşındıktan sonra aslında Şangay’ın çok da pahalı bir şehir olmadığını fark ettik 🙂
Çok küçük ve dağlık bir şehir olmasından ötürü üretimi kısıtlı olan Hong Kong’ta birçok ürün Anakara Çin’den veya Asya / Amerika / Okyanusya ülkelerinden ithal ediliyor. Bu da fiyatların epeyce yüksek olmasına neden oluyor. Market alışverişi özelinde baktığımızda Şangay’da aynı ürünün hem ithal hem yerli versiyonunu bulup bütçenize göre seçmek mümkünken, Hong Kong’ta çok fazla seçim şansınız olmuyor. Aslında aynı durumu sadece mutfak/market alışverişi için değil hayatın geri kalanındaki alışverişler için de söyleyebiliriz diye düşünüyorum.
Ev kiralarından bahsedecek olursam burada da Hong Kong’un Şangay’a göre (maalesef!) ezici bir üstünlüğü var. Hatta Hong Kong bildiğim kadarıyla kira endeksi araştırmalarına göre dünyada ortalama kirası en pahalı olan 10 şehirden bir tanesi, sanırım hedefi birincilik olacak ki herhangi bir azalma da olmuyor son senelerde 🙂 Burada yaşayan yabancıların maaşlarının büyük bölümü kiraya gidiyor. Bunu engellemek için de tek yol ya daha küçük evler tercih etmek ya da merkezden uzaklaşmak. Aynı metrekare ve aynı merkezi lokasyon bir eve Hong Kong’da vereceğiniz kira Şangay’dakinin ortalama iki katı olacaktır.
Şangay’ın Hong Kong’a üstünlük kurduğu tek konu özel okul ücretleri gibi görünüyor. Bu demek değil ki Hong Kong’ta özel okullar ucuz, tam tersine epey pahalı. Ne var ki, Şangay’daki özel okulların fiyatlarını görünce insan gerçekten hayret ediyor 🙂 Eğer Şangay’a taşınma durumunuz varsa ve çocuğunuzu uluslararası okullara göndermeyi düşünüyorsanız önceden işvereninizle pazarlık yapmanızı şiddetle öneririm.
Okul fiyatlarındaki bu farkın nedenini kendimce şöyle düşündüm. Şangay’daki bu uluslararası okullara girmek için anne veya babadan en az birinin yabancı pasaportu olması gerekiyor (Hong Kong’ta böyle bir kural yok). Bu bağlamda alabilecekleri öğrenci sayısı kısıtlı. Kocaman kampüsler ve öğrencilere sağlanan olanakları da düşününce sanırım gelir gider kalemlerini ancak bu şekilde denkleştirebiliyorlar Şangay’da 🙂
Son olarak bir de ulaşım fiyatlarından bahsetmek istiyorum. Bu konuda da Hong Kong Şangay’a göre daha pahalı. Gerek metro, otobüs gerekse taksi ile ulaşım Şangay’da hem daha yaygın hem de daha ucuz. Taksilerin alternatifi olarak Şangay’da hemen herkes Didi veya benzeri app’ler ile oldukça ucuza seyahat edebilirken Hong Kong’ta tek alternatif Uber ve o da fiyat olarak taksimetreden çok farklı değil.
Metro konusunda da hızlı bir karşılaştırma yaptım. Şangay’ın 2 no’lu metro hattıyla kentin en batısından (Hongqiao Havaalanı) en doğusuna (Pudong Havaalanı) yapacağınız 98 dakikalık ve 29 duraklık uzun bir yolculuk size 8RMB’ye mal olurken, Hong Kong’un Island Line’ı ile ilk duraktan son durağa 32 dk’lık 16 duraktan oluşan kısa yolculuk için 10.1HKD ödemeniz gerekiyor.
Sonuç olarak özetlemek gerekirse çocuk okul masrafı kalemi haricinde hemen her konuda Hong Kong Şangay’a göre epey pahalı bir şehir diyebilirim. Bu yazıda temel konularda bilgi vermeye çalıştım ama spesifik olarak merak ettiklerinizi de yorumlarda belirtirseniz cevaplamaya çalışırım.
Yine ilginç ve herkesin merak ettiği bir konuya değinmişsiniz. Ellerine ve emeğine sağlık.
Yazida goremedigim icin merakimdan baktim, ufak bir katkim olsun. Yorumu girdigim an itibari ile;
1 CNY = 1.1 HKD
Kamuoyundan gelen baskılara daha fazla dayanamadım Necmi bey, bu yazı eninde sonunda yazılmalıydı 🙂
Teşekkür ediyorum sıkı dostum, siteye katkılarının artarak devam etmesi dileklerimle 🙂