Yıllarını bu spora adamış bir basketbol sevdalısı olarak beni en çok etkileyen(!) sözlerden biri Türk Milli Basketbol Takımının büyük(!) kaptanı Hidayet Türkoğlu’nun geçtiğimiz senelerde yaptığı “maddi manevi” açıklamaları olmuştur.. Kendisinin adını Maddi Manevioğlu’na çıkaran bu açıklamaların benzerlerini bu seneki Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda izlemek istedik ama olmadı; tabii bunda 5 maçın 4ünü kaybedip, sadece İsveç’i yenerek evimize dönmemizin de etkisi olmuş olabilir 🙂 Kendisinin bu şampiyona sonrası göze batan tek açıklaması, onu ve kaptanı olduğu takımın performansını objektif bir biçimde eleştirenlerin başında gelen İbrahim Kutluay’dan özür beklediğini belirtmesi oldu..
Aslında maddiyat ve maneviyat konularından kısaca bahsederek giriş yapacaktım ama serbest çağrışım ile nereden nereye geldik 🙂 Şanghay’ın maddiyat tabanlı aktivitelerinden (restoranlar, barlar, cafeler, ..) epeyce bahsettik sitede ama maneviyata dayalı aktivitelerden çok fazla bahsettiğimizi söyleyemeyeceğim.. Bu aktiviteler size huzurlu bir ortam sağlayacak parklar, bahçeler olabileceği gibi ibadethaneler de olabilir tabii.. %99’u müslüman olan bir toplum olduğumuz için de bu manada Şanghay’ın camilerinden bahsetmek gerekir diye düşündüm.. Tabii yorumlarında bana bunu hatırlatan Mustafa Bey’e de teşekkür etmem gerekir.. Arada kendi gözlemlerim olsa da genelini internetten derlediğim ve Şanghay camilerini listeleyen yazımı aşağıda bulabilirsiniz 🙂
1) Xiaotaoyuan Camii (上海小桃园清真寺)
Bu cami Şanghay’ın en büyük camii olarak gösteriliyor.. 1917 senesinda inşa edilmiş.. Caminin ibadethanesinin büyüklüğü 500metrekareymiş..
Adres: 52 Xiaotaoyuan Street, Nanshi District, Shanghai (上海南市区小桃园街52号).
2) Songjiang Camii (松江清真寺)
Şanghay’ın en eski camii Songjiang Camii imiş.. Aslında lokasyon olarak pek de Şanghay’da sayılmaz 🙂 Kentin epey dışında yer alıyor.. İçerisinde İslam ve Çin mimarisinin örneklerini görebileceğiniz bu cami 14. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmeye başlanmış.. Günümüze gelene kadar epeyce defa renove edilmiş haliyle..
Adres:(1) 43 Middle Part of Middle Mountain Road, Songjiang District, Shanghai. 松江清真寺, 上海市松江区中山中路43号.
(2) 21 Gangbeng Alleyway, Songjiang District. 松江区缸甏巷21号.
Taksi ile gelecekseniz yukarıdaki iki adresi de gösterebilirsiniz şoföre. Şehir merkezinden buraya taksi yolculuğu en az 150RMB tutacaktır, aklınızda bulunsun..
3) Huxi Camii (上海沪西清真寺)
Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra Şanghay’da yeniden inşaa edilen ilk camii olma özelliğini taşıyor Huxi Camii.. Arap mimarisinin özelliklerini barındırıyor.. Yeni Huxi Camii toplamda 1667 metrekarelik bir alanı kaplıyor.. Lokasyonu en merkezi olan camiilerden birisi kendisi.. Geçmişte hem ben hem de babam burası ile ilgili yazılar yazmıştık 🙂 Cuma günleri burada değişik ürünler bulabileceğiniz bir Müslüman pazarı kurulduğunu da eklemeliyim..
Adres: 1328 Changde Road, Putuo District, Shanghai (上海市普陀区常德路1328弄3)
4) Pudong Camii (上海浦东清真寺)
1650 metrekarelik bir alana yayılan bu camii ilk olarak 1935 yılında inşa edilmiş.. İçerisinde geniş bir de avlu bulunan Pudong Cami’nin minaresi 36 metrelik yüksekliğiyle Şanghay’daki en yüksek minareymiş..
Adres: 375 Yuansheng Road, Pudong District, Shanghai (上海市浦东新区源深路375号)
5) Fuyou Road Camii (上海市福佑路清真寺)
Bu caminin geçmişi epey eskiye dayanıyor.. Qing Hanedanlığı zamanında, 1870 senesinde inşa edilmiş.. O zamanlar Müslümanlar için politik, dini ve kültürel bir merkez olarak kabul ediliyormuş.. Lokasyon olarak bu caminin de epey merkezi olduğu söylenebilir, ünlü turist destinasyonu Yu Yuan’in çok yakınında yer alıyor.. Bizimkiler buradayken babam Yu Yuan gezintisinin arasına bu camii ziyaretini de ekleyip, yazısını yazmıştı 🙂
Adres: 378 Fuyou Road, Shanghai (上海市福佑路378号)
“Şangay Camileri” başlıklı yazıyı kendine saklamak için bize diğer camilerden hiç bahsetmemiştin. 🙂 Biz orada iken bu camilerden sadece ikisini görme fırsatı bulabilmiştik.
Şanhayin en Türkçe insanlar var tarif ne? Sen biliyormusun?
Sayın Maya, sanırım en fazla Türk nerede bulunur, onu soruyorsunuz.. “Türklerin yoğun olarak yaşadığı” bir bölge yok bildiğim kadarıyla Şanghay’da.. Ama Türk restoranlarına giderseniz, hem güzel yemekler yeme, hem de Türkçe pratik yapma imkanı bulabilirsiniz..
Zaten diğerleri sapada kalıyor biraz, siz en merkezi olanlarını gezdiniz/gördünüz işte ne güzel 🙂