Kararlıyım, çok yakında ben de kaldığım yerden devam edip, yazı yazmaya başlayacağım Şangay Rehberi’ne, ama biraz daha vakit var 🙂 Aşağıdaki yazı, sitenin sıkı takipçilerinden, bugüne kadar yorumlarıyla destek olan sevgili arkadaşım, bu seneki Şangay Yarı Maratonu partnerim, Erdal’ın kaleminden. Daha önce internetten aldığım yardımla “Şanghay’da Ehliyetinizi Çin Ehliyetine Çevirmek” adlı bir yazı yazmıştım. Erdal geçtiğimiz haftalarda kendi Türk ehliyetini Çin ehliyetine başarılı bir şekilde çevirdi ve yaşadığı tecrübeyi Şangay Rehberi okuyucularıyla da paylaşmak istedi; ben de bu konuda biraz ısrar etmiş olabilirim tabii 🙂 Eğer siz de Türk ehliyetinizi Çin ehliyetine çevirmek istiyorsanız Erdal’ın yaptığı şekilde süreci tamamlayabilirsiniz. Sorularınız olursa yorum olarak yazın ki, Erdal cevaplayabilsin 🙂 Erdal’a bu değerli paylaşımı için çok teşekkür ediyorum.
Ehliyete başvurma konusunda benim yaptığım biraz pahalı ama temiz iş, hele ki benim gibi Çince bilmiyorsanız. Evimin karşısında gördüğüm muameleci ofisiyle başladı ehliyet alma işlemlerim. Aslında benim ehliyet alma amacım farklı ama neyse o buranın konusu değil. 1200RMB, 1 fotoğraf ve pasaportunuzla işlemlerinizi yapmaya başlıyorlar. Bu aşamada işlemleri yapan kişiyle anlaşmak biraz zor oluyor ama Androidler ve iPhone’lar sağolsun, 2 kişi karşılıklı ellerinde telefon çok güzel anlaşabiliyor. 10 sene önce Çince bilmiyorsan ekmek almak bile sorundu. Bu yazıma; “kardeşim 10 yıl yaşadın da Çince öğrenemedin mi, ne ayıp” diyenler olabilir, açıklık getireyim; 10 yıl değil, 10 yıl önce yaşadım, onun için 10 yıl yaşayıp hala Çince öğrenmeyenlere “Ne Ayıp!” deme hakkımı saklı tutuyorum.
İlk gün ofis işlemleriniz bittikten sonra göz muayenesi için sizi hastaneye götürüyorlar ve uzak görme kontrolü ve renk körlüğü kontrolü yapılıyor. Daha sonra tekrar ofise dönüp, size çalışabilmeniz için soru bankası linki veriyorlar. 936 soruluk bir soru-cevap havuzu. Yaklaşık 1 hafta sonra sizi tekrar ofise çağırıyorlar ve yanınızda bir muameleciyle birlikte Trafik Bürosu’na gidiyorsunuz. Buradan sonraki aşama Türkiye’den çok alışık olduğumuz bir manzara. Muameleci herkesle kanka durumunda, her kapıyı açıyor. Kuyrukların hiçbir önemi yok. Görevli polisten numaratörden sıra bekleme fişi isterken “Eyvah, bu kuyruğu mu bekleyeceğiz” derken, bir bakıyorsunuz sıra size gelmiş! Tüm bunlar olurken, kendinize hiç “bunca insan beklerken bize nasıl hemen sıra geldi” diye düşünmüyorsunuz elbet, bizim de gayet aşina olduğumuz durumlar zira.
Trafik ofisinde, siz otururken muameleci gerekli başvuruları yapıyor, sizin dâhil olduğunuz ilk bölüm fotoğraf çektirme aşaması ve en sonda da tüm evraklarla birlikte trafik polisinin karşısına oturduğunuz bölüm. Eğer güzel bir bayan trafik polisine denk geldinizse bu bölüm de sıkıcı geçmiyor. Ben şanslıydım! Trafik polisinin klavye üzerinde ahenkle hareket eden her tırnağına, nasıl yaptığını anlayamadığım farklı renklerdeki mutlu yüz ifadelerini incelemek epey vaktimi aldı ve sonra derken orada bulunma sebebimi hatırladım tekrar ve dikkatimi birden, polisin ehliyetimi farklı bir ışıkla nasıl da detaylı incelediği çekti. Tüm bu işlemler bittikten sonra polis, takvimden gün ve saat seçmemi istediğinde bunun sınav gün ve saati anlamına geldiği konusunda hiçbir tereddüttüm yoktu. Esprili yaklaşımlardan sonra sınava hazırlanma süreci için de söyleyebileceğim şeyler, kesinlikle çalışmanız gerektiği! Sınavda 100 soru soruluyor ve 90 tanesine cevap verebilirseniz sınavı geçebiliyorsunuz. Hiç çalışmadan alabileceğiniz puan 68-75 arası bir puan. Fark, bizim trafik kurallarımızda bulunmayan ancak Çin Trafik Kanunlarında yer alan farklı işaret ve kurallardan kaynaklanıyor. Eğer uzun yıllardır burada yaşıyor, çevreye çok dikkatli ve yollarda gide gele yol işaretlerine ve tabelalara aşina olduysanız yüzdeniz artabilir tabii.
Sınav saatimi sabah 10:00’a aldığım için 9:30’da muamelecinin ofisinde hazır bulunmam söylendi. Bu arada muameleciyi beklerken yabancılara 1200RMB olan tarifenin Çinlilere 620RMB olduğunu fark ettim. Çinli eşiniz veya sevgiliniz varsa sanırım indirimli tarifeye tabii olabilirsiniz, yoksa Çince konuşmanızın fiyata etkisi olmuyor.
Muameleciyle birlikte ilk işlemlerimin yapıldığı binaya gittik. Sınav 3. katta gerçekleşiyor. 10-12 adet bilgisayarın olduğu bir salonda ehliyet ve pasaportunuzla birlikte muamelecide bulunan evraklarınızı da teslim alıp, 5 dk. kadar beklettikten sonra bir bilgisayarın başına geçip 100 soruluk testi çözmeye başlıyorsunuz. 45 dakikada, 90 soruya doğru cevap verirseniz sınavı başarıyla geçmiş oluyorsunuz. Soruları bitirdiğinizde sınav ekranında “hand in” butonuna tıkladığınızda geçip, kaldığınızı ekranda hemen görüyorsunuz. Geçtiyseniz hemen ehliyetiniz hazırlanıp 10 dakikalık bir beklemenin ardından hemen veriliyor. Başarısız olduysanız, tekrar 2.kata dönüp (ilk sınav tarihinizin verildiği yer) 2. sınav için tekrar randevu alıyorsunuz. Muamelecinin bana söylediği sınavın hemen ardından 2. bir sınav daha yapıldığı, o da başarısız olursa bir sonraki hafta için tekrar randevu alındığı. Ben ilk seferde geçtiğim için bu aşamaları bilmiyorum. Tecrübe edenler varsa, paylaşırlarsa faydalı olur. Çekinmeyin, yazın çünkü ilk seferlerde basarisiz olmak da çok normal, şöyle ki; sanırım Çinceden, İngilizce’ye çeviri olduğu için bazı cevaplar birbirine çok yakın, bir de Türkçe yorumlayınca “e bu ikisi ayni cevap” diyorsunuz. Bunun gibi 3-5 yanlış cevaplasınız, 5-6 da hatırlayamadığınızdan yanlış yapsanız hoop kaldınız. Türk ehliyeti olanlar ve uzun yıllar aktif araç kullanan kişiler için 100 soruluk test kolay gibi gözükse de ülkemizde kullanılmayan ya da orada farklı, burada farklı anlamı olan birçok trafik kural ve işaretleri var. Yani soruları cevaplarken aldanmak çok kolay, dikkat!
Hepinize işlerinizde, öğrenim hayatınızda, sürücü sınavınızda başarılar, esenlikler dilerim.
Şangay rehberi konuk yazarlarla herkese ışık tutmaya devam ediyor. Bu güzel yazı için Erdal bey oğlumu da tebrik ediyorum yazılarının devamını diliyorum.
[…] ehliyetimi alırken, daha doğrusu Türk ehliyetimi Çin ehliyetine çevirirken sevgili Erdal’ın kullanmış olduğu acente ile çalışmıştım ve kolay bir süreç olmuştu. Eğer siz de Türk ehliyetinizi Çin […]