Şanghay Expo 2010 Fuarı’nın resmi açılışı her ne kadar 1 Mayıs gibi gözükse de organizatörler o gün hiçbir aksaklık olmamasını sağlamak adına fuar alanının açılışını çoktan yaptılar ve denemelere başladılar bile.. Geçtiğimiz hafta önce 400bin kişiyi fuar alanına getirerek ilk denemelerini yapmışlardı.. Genelde Şanghay ve çevresinde yaşayan halk fuar alanına gelmiş, girmiş, tesislerden ve olanaklardan faydalanmış ve bu sayede fuardaki eksiklikler resmi açılış öncesi not edilerek düzeltilmeye başlanmıştı..
Geçen haftasonu ise gene aynı “soft opening”, yani bir nevi yumuşak geçiş uygulması Cumartesi günü 100bin davetli ile, Pazar günü ise 200bin davetli ile devam etti.. Biz de Cumartesi günü Alptekin Bey’in bize sağladığı davetiyelerle Expo fuar alanını ziyaret ettik, güzel ve yorucu bir gün yaşadık.. Bu ziyaretle ilgili aklımda kalan bazı satırbaşlarından da tabii ki burada bahsetmezsem olmaz 🙂
Öncelikle Expo gezimize Puxi kısmından, yani nehrin batı tarafında kurulan fuar alanından başladığımızı belirteyim.. Bansongyuan Road üzerinde bulunan 3 no’lu girişe ulaşmak için yapmanız gereken önce 4 no’lu metro hattına ulaşmak ve Nanpu Bridge istasyonunda inmek.. İstasyon içerisinde Expo ziyaretçileri için hangi çıkışı kullanmaları gerektiğini belirten tabelalar mevcut.. Dışarı çıktığınızda ise önce ana caddenin karşısına geçiyoruz, sonra da hemen bir alt paralelindeki Bansongyuan Road’a ilerleyip sağa dönerek yürüyüşümüze başlıyoruz.. Yaklaşık 5 dk’lık yürüyüş sonrası ilk kontrol noktasına ulaşıyoruz..
Burada aynı zamanda bilet gişesi de bulunuyor ama tabii henüz açık değildi.. Ziyaretçiler kendilerine daha önceden verilmiş olan davetiyeleri güvenlik görevlerine göstererek fuar alanına ilk girişlerini yapıyorlar.. Biz de aynı şekilde yaparak ilk güvenlik noktasını geçtik ve gene aynı cadde üzerinde yürümeye devam ettik.. Birkaç dakikalık bir yürüyüşün ardından bu sefer asıl kontrol noktasına geldik.. Burada öncelikle sıraya girip havaalanlarındaki ciddiyetle yapılan bir güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz.. X-ray’den geçtikten sonra görevliler tarafından bir kez daha üzeriniz aranıyor, bu arada çantanızdaki içecekleri orada bırakmanız isteniyor, çünkü daha önce de yazdığım gibi fuar alanına içecek sokulması yasak.. Güvenlik kontrolü sonrası biletinizi kullanarak turnikeden geçiyor ve resmi olarak fuar alanına giriş yapmış oluyorsunuz..
Benim öncelikli tavsiyem girişinizi Puxi’den yapmanız.. Çünkü her zaman için insanlar öncelikli olarak Pudong tarafından giriş yapmayı tercih ediyorlar.. Bunun nedeni asıl ülke pavyonlarının orada olması.. Ama Puxi’de de gezilecek bir çok yer mevcut.. Ayrıca sıkça yapılan feribot seferleri ile Pudong’a da istediğiniz zaman geçebilirsiniz.. Böylece giriş kuyruğunda bekleme sürenizi de minimuma indirgemiş olursunuz..
Fuar alanına girince ve gezmeye başlayınca ne kadar hummalı bir çalışmanın ürünü olduğunu görebiliyorsunuz.. Gerçekten de bu kadar büyük bir alanda bu kadar çok yapıyı bitirip yetiştirebilmek çok kolay bir iş değil.. Ne kadar büyük olduğu konusunda şöyle bir örnek verilebilir: Bazı seyahat acentalarının Expo fuar turu organizasyonları varmış ve 3 gün sürüyormuş tur.. 3 gün benim görüşüme göre de bu fuara ayrılması gereken minimum süre.. Biz bir günde, nerdeyse hiçbir standda veya pavyonda fazla süre geçirmeden gezmeye çalıştık ama hava karardığında hala göremediğimiz pavyonlar kalmıştı ve kelimenin tam anlamıyla ayaklarımıza kara sular inmişti.. Bu nedenle bir diğer tavsiyem de fuar gezinize birden çok gün ayırın ve mümkünse hafta içi ziyaret edin..
Fuarın Puxi kısmında genelde şehir planlaması ile ilgili standlar bulunuyor.. Bir çok şehir (aralarında İzmirimiz de var) yaptıkları projelerin ve tabiiki kendilerinin tanıtımlarını yapıyorlar.. Gene burada büyük bir sahne de kurulmuş.. Konser, gösteri tarzı organizasyonlar burada düzenlenecek.. Expo konseptli hediyelik eşya satan mağazalarda bir çok ürün bulabiliyorsunuz.. Gene bir çok noktada bozuk para ile çalışan içecek makinaları mevcut sususzluğunuzu gidermeniz adına.. Makinalar dışında minik büfeler de koymuşlar, içecek dışında sandviç vb. şeyler de satılıyor.. Bizim dikkatimizi çeken nokta çöp kutularının sayısının biraz az olmasıydı.. Bu kadar çok insanın açlık/sususzluk giderdikten sonra çöplerini atabilmeleri için daha sık koyulması gerekir bence çöp kutularının.. Ve tabii gene umumi tuvaletler de çok sayıda mevcut.. İçerisi Cumartesi günü itibariyle gayet temiz görünüyordu 🙂
Yukarıda da bahsettiğim gibi Puxi’den Pudong’a, yani nehrin batısından doğusuna geçmek isteyenler için feribot seferleri yapılıyor.. Biz de feribotlardan bir tanesine binerek Pudong tarafına geçtik.. Asıl kalabalığın Pudong tarafında olduğunu feribottan iner inmez anlıyorsunuz.. Bir çok ülke pavyonu hala son hızla sürdürülen inşaat çalışmaları nedeniyle kapalıydı ama açık olan pavyonların önünde uzun kuyruklar oluşmuştu.. Özellike Japonya ve Suudi Arabistan pavyonlarının önünde oluşan kuyrukların sonunu göremedik yani, o derece 🙂 Bir çok noktada bulunan büyük tabelalardaki haritaları inceleyerek o an nerde olduğunuzu, hangi ülkenin pavyonunun nerde olduğunu, en yakın çıkışın, tuvaletin vs. ne tarafta bulunduğunu görebiliyorsunuz.. Ayrıca bir çok standdan el haritası da alabilirsiniz ama Cumartesi itibariyle haritaların tamamı Çinceydi.. İngilizce versiyonları da gelir diye tahmin ediyorum haftaya kadar..
Pudong’taki fuar alanı Puxi’ye göre daha büyük bir alana yayılmış ve yürü yürü bitmiyor gerçekten 🙂 Eğer geniş zamanınız varsa sadece buraya bile 3 gün ayrılabilir.. Girişlerde bekleyeceğiniz zamanı da gözönüne almalısınız tabii.. Her ülkenin pavyonu kendisinden bir parça yansıtacak şekilde tasarlanmış ve herbiri gerçekten çok güzel ve farklı görünüyorlar.. Expo’da Türkiye ile ilgili gözlemlerime ayrı bir yazıda yer vermek istediğimden dolayı bu yazıyı burada bitiriyorum yavaş yavaş 🙂 Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim, Çinli dostlarımız aynen Olimpiyatlarda olduğu gibi burada da “büyük organizasyon nasıl düzenlenir” dersini tüm dünyaya gösteriyor durumdalar.. Bu site vasıtasıyla kendilerini tebrik etmek istiyorum..