İstanbul-Şanghay yolculuğunu anlattığım yazımda her ne kadar kısaca bahsetmiş de olsam, bu havalimanı için ayrı bir yazı yazmak gerektiğini düşünüyorum.. Biletlerinizde veya internet sitelerinde de göreceğiniz üzere, Pudong Havalimanı’nın uluslararası kodu PVG olarak geçiyor.. Şanghay şehir merkezinin yaklaşık 30-35 km kadar doğusunda (‘dong’ doğu anlamına geliyor Çincede) bulunan bu havalimanı 40 km2’lik bir alana yayılmış bulunmakta.. Yıl boyunca yaklaşık 30milyon yolcuya hizmet ettiği söylenen havalimanından Çin’in 62 şehrine ve uluslar arası 73 noktaya ulaşım sağlanabiliyor..
Şanghay’dan Pudong Havalimanı’na veya tam tersi, Pudong Havalimanı’ndan Şanghay’a (şehir merkezine) gitmek için izlenebilecek üç temel yöntem var.. Önceki yazılarda kısaca bahsetmiştim ama bu yazıda da madde madde toparlayalım:
- Taksi
Şu an için, birden çok kişiyseniz veya çok bavulunuz varsa en mantıklı yöntem taksi tutmak.. Şanghay şehir merkezinden (merkezden kastım People Square, JingAn tarafları) havaalanına gidiş gündüz tarifesiyle ortalama 175RMB kadar tutacaktır.. Şehir merkezi trafiğinden kurtulup üst yola çıktıktan sonra akıcı bir trafikle 40-45dk içerisinde Pudong Havalimanı’na varabilirsiniz..
Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için ise dış hatlardan çıkar çıkmaz “Taxi” tabelalarını takip ederek hemen aşağıda bulunan Taksi bekleme yerine ulaşmanız (genelde çok sıra olmuyor) ve sıra size gelince taksiye atlayıp gideceğiniz adresi söylemeniz yeterli..
- Maglev
Hız tutkunuysanız ve saatte 430km yapan bir aracın içinde seyahat etmek istiyorsanız, o zaman Maglev tecrübesini yaşamanızı tavsiye ederim.. Maalesef Maglev yolculuğu sadece 7 dk süren ve çok da efektif olmayan bir yolculuk.. Sizi Pudong Havaalanı’ndan alıp LongYang Road istasyonuna bırakıyor.. Buradan şehir merkezine gitmek için ise hemen yan taraftaki metro istasyonuna geçip, Line-2 vasıtasıyla size uygun bir durağa ortalama 7-8 duraklık bir yolculuk daha yapmanız gerekiyor.. Yükünüz ağırsa çok tavsiye etmiyorum.. Ama en azından bir kere bu tecrübeyi yaşamak lazım tabii öte yandan 🙂
Maglev fiyatları tek gidiş alırsanız 50RMB, gidiş dönüş alırsanız ise 80RMB olarak belirlenmiş.. Fiyatlar çok makul olmadığından 2-3 kişinin taksi tutup gitmesi haliyle daha ekonomik olacaktır..
- Servis Otobüsü
Shuttle Bus diye de geçen bu otobüsleri kullanarak aslında şehir merkezine en ekonomik yolculuğu yapmış oluyorsunuz.. Ben şahsen hiç kullanmadığım için kişisel bir yorumum yok ama nişanlımın söylediğine göre gayet kullanışlı bir opsiyon olarak değerlendirilebilirmiş.. Hatta bazen çılgın şoförlerle taksiden daha çabuk bile ulaşabiliyormuşsunuz şehir merkezine 🙂
Servis otobüsleri Pudong Havalimanı’ndan kalkıp 8 farklı hatta hizmet veriyorlar ve kalkış zamanları, fiyatları da hattına göre değişiyor.. Bir sonraki yazıda denemek isteyenler için hatlar hakkında detaylı bilgi de aktaracağım..
- Metro
“Üç yöntem var demiştin ama dördünce ne iş?” diyecek olursanız, henüz metro ile Pudong Havalimanı’na gidilmediğini, o nedenle bu maddeyi henüz aktif saymadığımı belirtmek isterim 🙂 Amma velakin, 2010 Mayıs ayı itibariyle aslında yukarıdaki üç madde de popülerliğini kaybedecek gibi görünüyor.. Çünkü 2 no’lu metro hattının (Line-2) inşaat halinde olan uzatma istasyonlarının devreye girmesiyle şehri batıdan doğuya kateden bir hat haline gelecek.. Yani Line-2’yi kullanarak taa Hongqiao Havaalanı’ndan Pudong Havaalanı’na kadar aktarmasız, direk bir metro yolculuğu yapılabilir hale gelecek.. Herkes gibi biz de heyecanla bekliyoruz 🙂
Pudong Havaalanını kullanıma açan yöneticileri kutluyorum. Şanghay halkının uçuş ihtiyaçlarını ziyadesiyle karşıladıkları anlaşılıyor. Ancak ben şahsen böyle mühim bir havaalanına o ismi vermezdim. Muzip kişilerin “puding” ya da “ding donggg” diye maytap geçmesi olası. Bunu yaparlarsa da koskoca şehrin onuruyla oynanması riski oluşur. Hangi Şanghaylı buna razı olur? Bunu göz önüne alarak havaalanına, farz-ı misal, “Atatürk” ya da “İsmet İnönü” adı verilebilirdi. Tabii burda “Uçak İsmetin önünden kalktı” gibi zevzeklikler de yapılacak olursa işin tadı kaçar, şaka kaka olur. Bu gibi davranışlar o şahısların aile terbiyesi almamış olduğunu gösteriyor. Bu noktada aile yapısı yeteri kadar korunuyor mu, doğru davranışlar yeteri kadar çocuklarımıza öğretiliyor mu sorgulanmalı. Spinoza ne demiş : “nasıl ışık hem kendini, hem de kendisiyle birlikte karanlıkları gösterirse, doğrunun da ölçütü kendisidir ve o aynı zamanda yanlışın da ölçütüdür”
Saygılar
Spinoza’ya katılmamak elde değil Tolga Bey.. Bu arada havaalanı anılarınızı da bekliyoruz tabii..