Yazının başlığına bakınca sanki “Şanghay’da kaçak çalışmanın püf noktaları” tarzında bir şeyler yazacakmışım gibi görünüyor olabilir ama aslında durum tam tersi.. Amacım, eğer Şanghay’da veya Çin’in herhangi başka bir bölgesinde, bu tür amacı olan arkadaşlarımız varsa kendilerini uyarmak aslında 🙂
Geçenlerde Shanghai Daily’de çıkan bir haberi aşağıda alıntılayıp tercüme etmeye çalıştım.. Yazıda da göreceğiniz gibi Çin Hükümeti ülkede yasal olmayan bir şekilde oturan ve/veya çalışan kişilere artık daha sert yaptırımlar uygulayacak gibi görünüyor. Yani siz siz olun, buraya gelmeden evvel her türlü yasal işlemin sorunsuz bir şekilde halledildiğinden emin olun.. Benden söylemesi 🙂
Çin yabancıların kanunsuz yollardan ülkeye giriş, barınma ve çalışmalarını kontrol altına almayı hedefliyor. Bu durum dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde son zamanlarda iyice göze batan bir problem haline gelmişti. Bu konu ile ilgili olarak ülkenin en üst yasama organına yeni bir kanun önergesinin ilk hali sunuldu.
Ülkeye giriş çıkışların yönetimi ile ilgili olarak şu anda yürürlükte olan kanun 26 sene önce kabul edildiği için, ve o zamanlar Çin bugünkü gibi “dünyanın atölyesi” olmadığından, kanun içerisinde yasadışı istihdamdan pek fazla bahsedilmiyor.
Bu yeni sunulan kanun teklifine göre yabancılar işe alınmadan evvel çalışma izinlerini ve oturum sertifikalarını almak zorundalar. Çin’de yasadışı bir şekilde çalışan yabancılara 5.000RMB-20.000RMB arası ceza kesilecek ve 5-15 gün arası göz altına alınabilecekler. Aynı şekilde yabancılar için yasa dışı işe yerleştirme servisi sunan firmalar da cezalandırılacak.
Eğer bir yabancının vizesi ona maksimum 180 güne kadar kalış hakkı veriyorsa, bu durumda oturum için başvurmasına gerek kalmayacak. Eğer vize 180 günden daha fazla kalışlıysa ve oturum izni gerektiği belirtiliyorsa o zaman kişi ülkeye giriş yaptıktan sonra 30 gün içerisinde oturum izni için başvurmak durumunda olacak.
Yasa tasarısına göre yabancılara 180 ünden başlayıp 5 yıla kadar geçerli olan oturum izinleri verilebilecek. Çin’de kalışları süresince yabancıların yanlarında geçerli kimlik belgelerini bulundurmaları gerekecek.
Gene bu yasaya göre eğer bir yabancı Çin’in ekonomik ve sosyal gelişimine çok önemli katkılarda bulunduysa veya ilgili şartları yerine getirmişse, o zaman daimi oturma izni için başvurmaya hak hazanmış olacak.
Çin’de mülteci statüsünde kalmak üzere başvuranlara ise öncelikle geçici kalış izni verilecek ve bu süre içinde kendileri ile ilgili soruşturma yapılacak. Soruşturma sonucu olumlu olursa başvuruları onaylanacak kendilerine Çin’de yaşamaları için bir mülteci kimlik belgesi temin edilecek.
Biyolojik bilgilerin toplanması ile ilgili bir madde de bulunuyor bu yasa tasarısında. Buna göre Polise ve Dışişleri Bakanlığı’na biyolojik bilgilerin (Çin’e giriş çıkış yapanların parmak izleri) toplanması ve depolanması yetkisi verilecek. Bu sayede gerek sınır kontrolleri daha efektif hale gelecek hem de devlet güvenliği konusunda iyileştirilme yapılmış olacak.
Çin Hükümeti’nden gelen bilgilere göre ülkeye giriş çıkış yapan insan sayısı 1990 yılında beri her sene %10 oranında artmakta. 2010’da 52 milyonu yabancı olmak üzere toplam 382 milyon kişi ülkeye giriş çıkış yapmış.
peki m vizesi ile oraya gidip oturum izni almak mümkünmü yada çindeyken bir dil okulu bulup anlaşmakmı makul olan.yada ordayken bir dil okulu bizi kabul edermi ?
Hasan bey, vize prosedürleri yakın zaman içerisinde değiştiği için size Ligarba Turizm’i bir arayıp sormanızı öneririm, onlar daha iyi biliyorlardır son durumu.