Yaklaşık 1 senedir Şanghay’da yaşamakta olan ve Jiaotong Üniversitesi’nde ders veren Sayın Niyazi Meriç’in mail listesine abone olduğumdan bu yana yapmayı planlayıp da bir türlü fırsat bulamadığım bir şey vardı. Listesindeki yüzlerce insanla paylaştığı gezi anılarına, fotoğraflarına, notlarına bir şekilde bu sitede yer vermek istiyordum.. Kendisi ile de konuştuğumda “copyright” açısından bir sıkıntı olmayacağını belirtti sağolsun 🙂 Ben de başlangıcı kendisinin en güncel gezi yazısı olan “Tai Dağı” ile yapmaya karar verdim.. Bu paragraftan sonraki satırlar ve resimlerin mimarı olan Niyazi Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum bir kez daha..
Tai Dağı: Taoculuk felsefesinde “Doğunun Kutsal Dağı” olarak bilinen, tarihi ve kültürel öneme sahip bu dağ yaklaşık 3000 yıl boyunca bir ibadet yeri olarak kullanılmış. Yılda 6 milyon insanla dünyanın en çok tırmanılan dağı unvanına sahip. Antik dönemde, bir Çin imparatoru tahta çıkmadan önce, Taishan dağına tırmanır ve göklerin ve yerin tanrıları ve ataları için dualar edermiş. Bu özel tören ve adaklar, dağ’a yaygın bir ün kazandırmış. Bunlara ek olarak, bir çok ünlü edebiyatçı yazar, filozof ve şair, bu dağı ziyaret etmiş. Dağda toplam 22 tapınak, 97 yapı, 819 taş tablet, 1018 taş yazıt bulunuyor.
Dağın eteğinde Tai’an kasabası ve kasabada çevresi surlarla çevrili Dai Tapınağı (Daimiao) var. Burası, bölgenin en büyük ve eksiksiz eski bina kompleksi. Tapınak MÖ. 206 ile MS. 220 yılları arasında hüküm süren, Qin ve Han hanedanlıkları döneminde inşa edilmiş. Eski dönemlerde: İmparatorlar, tepeye çıkmadan önce, bu tapınakta dinlenip, ibadet ederlermiş. Tapınakta tepenin kutsandığını ifade eden ve tarihi değeri yüksek, taş bir tablet var. Ancak, tapınakta bulunan taş tabletler içinde en öne çıkanı MÖ.220 yılında, Çin İmparatoru Qinshi Huangdi’nin, tepeye çıkması onuruna hazırlanan “Qin Tableti” dir. Tapınakta bir de: Tai dağının ölüler yargıcı tanrısı Taishanwang’ın heykeli, dikkati çekiyor.
Dai Tapınağı.
Dağda 1000 çeşit bitki örtüsü bulunuyor. Yani, dağ bölgesinin yaklaşık % 80’lik bölümü bitkilerle kaplı. Hatta, bölgedeki bazı ağaçların ve özellikle selvi ağaçlarının, han hanedanı döneminde dikildiği söylenmekte.
Tapınağın hemen kuzeyindeki Tırmanma yolu var. Bu yol ziyaretçileri, dağın girişi olan Cennetin ilk kapısı” bölgesine götürmekte. Tırmanmada baston çok işe yarıyor.
Orta kapıya giden yol.
5 kilometrelik bu yolun sonunda ise, Cennetin Orta Kapısı bölgesi bulunuyor. Cennetin orta kapısı bölgesi ile tepenin zirvesi arasındaki mesafe yaklaşık 3 km. civarında.
Zirveye tırmanmak isteyenler 7421 adımlık granit merdivenleri çıkmaları gerekiyor. Bu yolculuk sırasında 11 kapı, 14 kemer ve 4 pavyon geçiliyor. Ancak, zirveye yaklaştıkça yükseklik arttığından, basamakların dikliği de sürekli artıyor ve çıkış zorlu olmaya başlıyor. Çinde Tai dağına tırmanmak çok önemli.
Tüm bu zorlukların yanında, özellikle yaşlı ziyaretçiler için Orta kapıya kadar otobüs ile gitmek ve daha sonra teleferik ile zirveye ulaşmak ta mümkün. Yürüyerek gitmeyi düşünenler için yürüme zamanı 3 ile 6 saat arasında değişiyor. Yürüyüş yolu boyunca birçok satıcı var.
Zirvede neler var? Öncelikle, Tian Jie yani Cennet yolu. Burada, dükkanlar ve restoranlar var. Bu arada gündoğumunun muhteşem güzelliğini izlemek için binlerce kişi geceyi burada geçiriyor. Burası Konfüçyus’un “dünyanın ne kadar küçük olduğunu anladığı” yer olarak önem kazanıyor.
Kaya Yazıtları (MOYABEİ): Bunlar, Tang hanedanı döneminden kalma, altın varaklı yazıtlar. Yazıtlarda İmparator Xuanzong’un, 727 yılında buraya yaptığı ziyareti sırasında hazırlanmış. Ayrıca, üzerinde yazı bulunmayan bir dikilitaş var. Bu dikilitaşın, günümüzden 2000 yıl önce, burayı ziyaret eden imparator onuruna buraya yerleştirildiği söyleniyor. Bu taşa dokunmanın uğur getirdiğine inanılıyor.
Burası aynı zamanda film ekipleri için doğal bir stüdyo.
=================================
Doç. Dr. Niyazi Meriç Lüminesans Tarihlendirme Araştırma Laboratuvarı Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
merhabalar kterardan çok güzel yazı olmus özellikle bu seferki resimler çok net. Sayın Niyazi Meriç’in mailinide bana gönderme sansiniz varmi?
Niyazi beyin yazı ve resimleri gerçekten çok güzel. Tabi yazıdan bu coğrafyanın tam olarak nerede olduğunu çıkaramadım.Şangaya mı?,Bejinge mi? yakın. Malum biz de Çini iyi biliyoruz artık 🙂
Beijing’den ziyade Sanghay’a daha yakin burasi.. Niyazi Bey ile olan yazismamizdan alintilayarak detaylandirayim biraz hatta:
========
… G117 treni ile 3.5 saatte Taian a gidip oradan tırmanabilirsiniz…
… en mantıklısı [tirmanmaya] yarıdan başlamak. Otobüsle (3 numaralı Taian belediye otobüsünün son durağından dağ otobüsleri kalkıyor) dağın yarısına kadar gidip oradan o atmosferi yakalamak için yürümek. Böylece zirvede daha fazla zaman geçirilebilir…
…Gerekirse orada kalma imkanı da var. Sanırım palto kiralıyorlar…
…Yolda yiyecek-içecek bol. Fiyatları değişik. Bir şişe kolayı 5 -15 yuan arasında değişen fiyatlara aldım…
========
Eksik olan bir nokta varsa Niyazi Bey’in tamamlayacagini umuyorum 🙂
Merhaba Ediz Bey, ` özellikle bu seferki resimler çok net` demissiniz de, o kismi anlayamadim tam, hangi resimler net degildi? 🙂
Tam bizim gideceğimiz yermiş 🙂
Bir dahaki sefere artik Niyazi Bey’in yol haritasini takip ederiniz, yakinda kendisinin baska gezi yazilarini da paylasacagim kismetse 🙂
daha önceki yazida cep çekimi oldugu için net olmıyanlarda vardi o sebebten ötürü demiştim. anlayişiniz için teşkkurler , soru cevap kısmından mail adresimi bildirdim iletişim halinde olalim
Doğrudur, benim yazilarımla ilgili olarak haklısınız, son zamanlarda genelde cep telefonu ile çekilmiş fotoğraflar koyuyorum.. Sanırım artık daha kaliteli resim çeken bir telefon almam lazım, veya dışarı çıkarken fotoğraf makinesini unutmamam 🙂