Sitede daha önce eğitim ile ilgili çok fazla yazı yazmamıştım.. Bunun en büyük nedeni konu ile ilgili çok fazla bilgimin olmamasıydı.. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayı pek sevmiyorum 🙂 Şanghay’da, hatta Çin’de eğitim ile ilgili merak edilen konuların başında, buraya “üniversite okumaya gelmek” ve, buraya “Çince öğrenmeye gelmek” geliyor.. Şahsen 8 senelik üniversite hayatımın tamamını İstanbul’da [hatta aynı binada! :)] geçirdiğim için burada lisans, yüksek lisans, doktora yapmak isteyenler için maalesef çok fazla bilgi veremeyeceğim.. Öte yandan Şanghay’da yaşayıp da Çince öğrenmek isteyenler, veya Şanghay’a gelip de bu dili yerinde öğrenmek isteyenler için faydalı bir şeyler yazacağımı umuyorum 🙂
“Şanghay’da Çince Öğrenmek” konusunu üç başlık altında inceleyeceğim.. Bunlardan ilkinde, yani bu yazıda, yukarıdan da anlaşılacağı üzere, Çinceyi üniversitede öğrenmek isteyenler için bilgi vereceğim.. Bir sonraki yazıda Çinceyi üniversitede değil de özel kurslarda, özel dersanelerde öğrenmek isteyenler için faydalı bilgiler gelecek.. Üçüncü ve son yazıda ise Çinceyi okul ortamından ziyade, birebir, özel derslerle öğrenmek isteyenlere yardımcı olmaya çalışacağım 🙂 Umarım bu üç yazıyı da kısa sürede bitirebilirim, malum son zamanlarda çok sık yazı giremiyorum 🙂
Sanırım öncelikle şöyle söylemek lazım: Çinceyi ciddi bir şekilde öğrenmek istiyorsanız Çince eğitimini bir Çin üniversitesinde almanızı tavsiye ederim.. Ciddi bir şekilde öğrenmek derken, sadece konuşabilmeyi değil, Çince karakterleri yazabilmeyi ve okuyabilmeyi kastediyorum.. Tabii böyle ciddi bir eğitim için haliyle ciddi bir zaman (en az 1-1.5 sene) ve ciddi bir konsantrasyon gerektiğini de söylemeliyiz..
Üniversitelerin diğer yöntemlere göre avantajlarından bahsedecek olursak, öncelikle üniversitelerde Çince öğretmenlerinin gerçekten gerekli öğretmenlik şartlarını yerine getirmiş kişiler olduğundan emin oluyorsunuz.. Bir devlet kurumu olduğu için sınıf içi disiplin de özel kurslara göre daha sıkı oluyor.. Sınıftaki rekabet ortamı da, “hemen hemen” herkes aynı ciddiyette olduğu için sizi daha çok çalışmaya zorluyor.. Öte yandan fiyat olarak baktığınızda, saat başı fiyatları da epeyce ekonomik oluyor.. Bu ve benzeri avantajlar bence üniversitede Çince eğitimini diğer eğitim tiplerinin ilerisine getiriyor..
Burada örnek olarak vereceğim üniversite (kendi minik tecrübemden de faydalanabilmek adına) Donghua Üniversitesi olacak.. Donghua Üniversitesi, konum olarak Şanghay’ın şehir merkezinde bulunan kampüsü de gözönüne alındığında Çince öğrenmek için seçilen popüler okullardan bir tanesi.. Şehir merkezi alternatifi olarak Jiaotong Üniversitesini, merkezden biraz dışarı çıkmayı dert etmeyenler için ise Şanghay Normal ve Fudan Üniversitelerini gösterebilirim.. Her üniversitenin kendi bünyesinde yer alan bir Çince eğitim merkezi mevcuttur.. Burada gerek lisans öncesi Çince eğitimi alması gereken öğrenciler, gerek de sadece Çince öğrenmek amaçlı dışardan kayıt yaptırmış kişiler Çince öğrenirler..
Donghua Üniversitesi’se dönecek olursak, temel olarak senede 2 sömestr bulunuyor.. Bunlardan biri Eylül/Ekim gibi, diğeri ise Mart/Nisan gibi başlıyor.. Bunların dışında bir de Temmuz ayı gibi başlayıp bir ay süren yaz okulu da mevcut.. Bir sömestr 16 hafta, yani 4 ay sürüyor.. Seçtiğiniz programa göre haftada 7-8 saatten başlayıp 20 saate kadar giden farklı seçenekler mevcut.. Eğer ciddi bir şekilde Çinceyi öğrenmek istiyorsanız, ve gerek okul için gerek de okul dışı çalışmalar için zaman ayırabilecekseniz kesinlikle haftada 20 saatlik tam-zamanlı yoğun Çince programını seçmelisiniz.. Bu program size dönem başına yaklaşık 9000RMB’ye mal olacaktır.. Bu programın bir diğer avantajı ise size gerek vize konusunda gerek de okulun yurtlarında kalış konusunda yardımcı olunması.. Yarım-zamanlı programlarda vize ve kalacak yer konusunu öğrencinin halletmesi gerekiyor.. Yaz okulunda ise vizeyi sizin halletmeniz gerekiyor ama yurtta kalabiliyorsunuz..
Önümüzdeki dönemde açılacak olan programlarla ilgili olarak verebileceğim bilgiler ise şöyle:
A-Kursu: 3 Eylül 2012-11 Ocak 2013 arası, Haftada 5 gün, 8:30-12:10 arası, 9200RMB, Son başvuru 31 Temmuz
B-Kursu: 8 Ekim 2012-11 Ocak 2013 arası, Haftada 5 gün, 8:30-12:10 arası, 7200RMB, Son başvuru 7 Eylül
C-Kursu: 3 Eylül 2012-11 Ocak 2013 arası, Haftada 3 gün, 9:25-12:10 arası, 5700RMB, Son başvuru 31 Temmuz
D-Kursu: 3 Eylül 2012-11 Ocak 2013 arası, Haftada 3 gün, 18:50-21:10 arası, 6000RMB, Son başvuru 31 Temmuz
E-Kursu: 9 Temmuz 2012-3 Ağustos 2012 arası, Haftada 5 gün, 8:30-12:10 arası, 3700RMB, Son başvuru 29 Haziran
F-Kursu: 30 Temmuz 2012-24 Ağustos 2012 arası, Haftada 5 gün, 8:30-12:10 arası, 3700RMB, Son başvuru 20 Temmuz
Bu fiyatların sadece eğitim ücretini kapsadığını da belirtmeliyim.. Vize, yurt vs. gibi diğer hizmetler için ekstra ödeme yapmanız gerekecektir.. Detaylı bilgi almak için bölümün web sitesini inceleyebilir, veya kendilerine mail adresleri vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.. Yukarıda da belirttiğim gibi, benim naçizane tavsiyem yoğun programı (A ve B kursları) seçmeniz, ve Çinceyi öğrenmek için gerekli zamanı bir şekilde yaratmanız olacaktır.. Ha kendim ne kadar yapabiliyorum, orası tartışılır tabii ama siz benim dediğimi yapın yaptığımı yapmayın 🙂
Elimden geldiğince üniversitede dil eğitimi olayını anlatmaya çalıştım ama kesin unuttuğum, atladığım, ve belki de yanıldığım noktalar vardır.. Bu yollardan geçmiş veya geçmekte olan benden daha tecrübeli arkadaşlar da kendi yorumlarını bizlerle paylaşırlarsa çok makbule geçer.. Böylece bu yazı ileride Şanghay’a veya Çin’in başka şehirlerine Çince öğrenmeye gelecek olan arkadaşlar için minik bir başlangıç noktası olur 🙂
Yeni başlangıçlara imza atmak konusundaki cesaretinden dolayı seni tebrik ediyor ,”ağaç yaşken eğilir” sözünün yanlış olduğunu kanıtlayacağına bütün kalbimle inanıyorum.
Yeni yolculuğunda(Dil öğrenme yolculuğu)şansın,zihnin,açık olsun. Ayrıca sen her zaman yaş bir ağaçsın bize göre. Öğrenmenin yaşı,zamanı ve mekanı olmadığını en iyi bilenlerden olduğuna eminim. Seninle her zaman ve her durumda gurur duyuyoruz. Bu arada bu günlerde Türkiye’de çok gündemde olan 4+4+4 eğitim sistemine benzer bir sistem orada var mı? İlerde bu konularda da bizleri bilgilendirirsen sevinirim.
非常谢谢你们!
Simdilik bu kadar kanitlayabiliyorum 🙂
Çince öğrenmek adına tüm yollardan geçmiş biri olarak:)(özel kurs+özel dersane+üniversite) ben de en çok üniversiteyi tavsiye ediyorum. Shanghai ünv.den memnun kaldığımı söyleyebilirim. Ben de oranın Çin dili için iletişim bilgilerini vereyim:
http://www.shu.edu.cn/Default.aspx?tabid=2885
TEL. : +86-21-56331839, +86-21-56331820
Email: cie@mail.shu.edu.cn
Bir sonraki dönem: 3 Eylül 2012-11 Ocak 2013
Gerek Sangay gerek de Cince konusunda benden cok daha tecrubeli olan Nisan Hanim’in sozlerine kula vermenizi de kesinlikle oneririm 🙂
merhaba ben’de şangayda üniversite’de dil eğitimi almak istiyorum. Ankara’da yaşıyorum bana Ankara’da bu konuda danışmanlık hizmeti sağlayabilecek bildiğiniz bir yer varmı? Yardımcı olursanız çok sevinirim…
ozkanatumit@gmail.com lütfen bekliyorum.
Merhaba Ümit Bey.. Benim bildiğim bir yer yok maalesef ama bir soruşturayım, bir şeyler öğrenebilirsem size ulaşayım..
peki bekliyorum
Merhaba Duydum ki şangay da mandarin çincesi kullanılıyormuş. Pekin’de ise normal çince. Şangay’da dil öğrenmek istiyorum ama yanlış dili öğrenmekten de endişeleniyorum. Çok kişi pekine git diyor ama pekine içim ısınmıyor bir türlü. Ben çinceyi ticarette kullanmayı düşünüyorum sizce bu konu da çinceyi nere de öğrenmem daha mantıklı olur pekin’demi yoksa şangay’demi ?
Merhaba Ümit Bey, aslında ülkenin resmi dili Mandarin Çincesi.. Bu dil sadece Şangay ve Pekin’de değil, ülkenin her yerinde öğretiliyor ve kullanılıyor.. Sizin de öğreneceğiniz dil bu olacak.. Şangay ile Pekin’in farkı sadece yerlilerinin konuşmasındaki telaffuz farklılığı.. Örneğin, Pekinlilerin R harfini fazla bastırmaları gibi..
Dil öğrenmek için Pekin Şangay’a göre daha fazla öneriliyor, bu işin Çin’deki merkezi Pekin diyebiliriz sanırım, kitaplar vs. orada hazırlanıyor, basılıyor vs.
Öte yandan Şangay’da da bir üniversiteye gidip güzel bir şekilde öğrenebilirsiniz, hem de daha renkli bir şehirde yaşamış olursunuz 🙂
Karar sizin..
Dinçer, bravo çok güzel bir site yapmışsın. İçinde herşey var ama Şangay’da çocuklarını okula göndermek isteyenler için önerilerini ben mi göremedim, yoksa henüz eklenmemiş bir bilgi mi? Biz ilkokuldaki çocuklarımızla önümüzdeki 2 ay içind eŞangay’a yerleşeceğiz. Okulları çok araştırdım ama bir bilen sormak en iyisi… SCIS, YCIS gibi okullardan randevu aldım ama bilgin var mı?
Teşekkürler
Sağolun Sena Hanım, doğrudur ilköğretim ile ilgili çok fazla bilgi yok sitede.. Kendimizin öyle bir tecrübesi olmadığı için diyebiliriz sanırım 🙂 Konu ile ilgili araştırma yapanlardan kendi tecrübelerini aktarmak isteyenler olursa burada seve seve yayınlayabiliriz öte yandan.. Kendi araştırmalarınızı ve vardığınız sonuçları yazıya dökmek isterseniz haber edin yeter 🙂
Seneye inşallah bende orada olmak istiyorum 1 sene eğitim için. çinceyi öğrendikden sonra çinde iş bulma imkanım varmı acaba bir bilginiz.
Giriş ücretimi yoksa Okulun son günü mü ödüyoruz yani 31 Hazirandamı ben 25Haziranda Gitcem ondan soruyom
Sayın RDO, Çinceyi ne kadar iyi öğrenirseniz iş bulma şansınız o kadar yüksek olur. Bunun için işin açıkçası o bir sene içerisinde “geceli gündüzlü” çalışmanızı tavsiye ederim.
[…] şahsen şehirdeki üniversitelerle ilgili tek tecrübem 3 ay boyunca Çince kursu aldığım (12 sene olmuş, vay be!) Donghua Üniversitesi ile gerçekleşmişti. Orada farketmiştim ki, […]